Informatie

Geneesmiddelen

Verpakking, een bron van informatie

Wist je dat de verpakking van je geneesmiddel een belangrijke rol speelt? Het beschermt je geneesmiddel niet alleen tegen vocht, licht en lucht maar bevat ook een schat aan informatie. Je vindt er immers allerlei gegevens die je op weg helpen om je medicijn beter te begrijpen. Het loont dus zeker de moeite om de verpakking van je geneesmiddel eens wat van naderbij te bekijken!

Geneesmiddelen via het internet

Een geneesmiddel kopen doe je niet zomaar. Een geneesmiddel is geen gewoon consumptieproduct. Waakzaamheid en voorzichtigheid zijn dus niet overbodig.

Wat zijn generische geneesmiddelen?

Een generisch geneesmiddel is een kopie van een origineel geneesmiddel. Het bevat dezelfde (actieve) molekule(s) of actief (ieve) bestanddeel(len). Het heeft dezelfde werking(en) op het menselijk organisme. Het beantwoordt aan dezelfde doeltreffendheidscriteria. Het is onderworpen aan dezelfde kwaliteitscontroles.

Mijn gezondheid

Griep

Griep is meer dan een banale seizoensziekte, de mogelijke gevolgen die het virus kan veroorzaken zijn levensbedreigend. De balans die na de winter 2014-2015 werd opgemaakt toont dit aan: er werden bijna 6.000 meer overlijdens als gevolg van de griep vastgesteld dan het voorgaande griepseizoen. Uit nader onderzoek bleek dat bijna de helft van de personen die behoren tot een risicogroep, zich niet lieten vaccineren en dus het risico liepen hun gezondheid ernstig te schaden.

Griepvaccinatie

Griep is bij de meeste personen in goede gezondheid vaak na een week uitzieken overwonnen. Helaas is dit in ongeveer 10% van de gevallen niet het geval en treden complicaties op, vooral van de luchtwegen. Een fatale afloop is hierbij niet uitgesloten, vooral ouderen zijn kwetsbaar. Daarnaast kan de griep ook een reeds aanwezige ziekte verergeren, zoals bv. de ontregeling van diabetes. Daarom is vaccinatie zo belangrijk, vooral bij personen in risicogroepen is dit zelfs van vitaal belang.

Hooikoorts

Het is in feite je eigen afweersysteem dat je deze symptomen bezorgt: het verdedigingsmechanisme van het lichaam reageert overdreven op stoffen, die het ten onrechte als gevaarlijk beschouwt. We noemen deze stoffen allergenen. Bij de meesten onder ons zal contact met zo’n allergeen geen reactie uitlokken. Bij personen gevoelig voor dit allergeen, treedt na dit contact een allergische ontstekingsreactie op.

Uw apotheker

Veiligheid

Uw apotheker is natuurlijk geen superman of supervrouw, maar u kan altijd op hem rekenen. Hij beschikt over alle nodige kennis en enkele handige tools om de veiligheid van zijn patiënten te garanderen. Wanneer u bij uw apotheker een geneesmiddel haalt, levert hij u dit met een glimlach af. U zou versteld staan als u zou weten wat er allemaal achter die glimlach schuilt. Uw apotheker heeft namelijk al het nodige gedaan om te controleren dat dit geneesmiddel geschikt is voor u en dat u het veilig kunt gebruiken.

Derdebetalingsregeling

Voor terugbetaalde geneesmiddelen is er een tegemoetkoming van het RIZIV voorzien en hoeft de patiënt, dankzij de derdebetalersregeling, alleen het remgeld (persoonlijke bijdrage) te betalen. De apotheker compenseert het bedrag van de tegemoetkoming en dit bedrag wordt later rechtstreeks terugbetaald door het ziekenfonds; op voorwaarde dat de patiënt er ook verzekerd is.

Wanneer de volle prijs betalen?

In de volgende gevallen zal u de volle prijs betalen bij uw apotheker:

 • Wanneer u niet in orde bent met het ziekenfonds.
 • Als u uw identiteitskaart niet bij hebt, al is dit bij uw vaste apotheker is dat doorgaans geen probleem.
 • Bij een informaticaprobleem, een probleem met de internetverbinding of met een van de technische platforms, die de apotheker toelaten om de verzekerbaarheidsgegevens van patiënten te raadplegen.
Noodgevallen

Een kleine wond verzorgen?

Uw kind valt van zijn en zijn knieën liggen open; bij het schillen van aardappelen bent u met uw mes uitgegleden; uw echtgenoot heeft zich verwond door een lijst aan de muur op te hangen,... Hoe verzorgt u best een simpele wond?

 • Installeer de gewonde persoon comfortabel bij een kraan of een drinkwaterbron.
 • Plaats de wond onmiddellijk onder koud water om ze te reinigen.
 • Laat het water rechtstreeks op de wond lopen tot al het vuil eruit is verwijderd.
 • Wrijf vooral niet op de wond.
 • Droog de omgeving van de wond door gebruik te maken van een steriel verband of een proper doekje.
 • Indien nodig verwijdert u de rest van het vuil rond de wond zonder de wond aan te raken.
 • Bedek de wond met een occlusief verband of een steriel kompres dat u op zijn plaats houdt met een verband.

Geen EHBO'er of arts in de buurt?

Wanneer er geen EHBO'er of arts in de buurt is kan u best het hoofd koelhouden. Hier zijn enkel tips:

 • In de eerste plaats, memoriseer de nummers 100 of 112 die in onze lijst met noodnummers staan.
 • Probeer de situatie te evalueren zodat je zo goed mogelijk kunt antwoorden op de vragen van de hulpdiensten: Wat is er gebeurd? Hoe is het gebeurd? Wanneer is het gebeurd? Zijn er slachtoffers? Hoeveel? Waar bent u? Wat is de toestand van het slachtoffer? Is het een verkeersongeluk? Hoe zijn de veiligheidsomstandigheden?
 • Indien u aanvoelt dat u niet in staat bent deze oproep te doen, vertrouw de taak toe aan iemand die rustiger is.
 • Gespecialiseerde nooddiensten zoals het antigifcentrum en het brandwondencentrum vervangt de 100- of 112-oproep niet.
Copyrights © 2017 - Apotheek Eline Gryson Bvba